HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

Gemakkelijke en betrouwbare verbinding en communicatie is van essentieel belang bij het gebruik van een gasdetector. Daarom heeft Crowcon het HART-communicatieprotocol voor zijn IRmax infrarode (IR) koolwaterstofdetector ingevoerd.

HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

Het HART (Highway Addressable Remote Transducer)-communicatieprotocol is de wereldnorm voor het verzenden en ontvangen van digitale informatie via analoge kabels tussen intelligente apparatuur en controle- of bewakingssystemen. Meer specifiek is het een communicatieprotocol in twee richtingen dat toegang tot data biedt tussen intelligente veldinstrumenten zoals gasdetectors en hostsystemen. Een host kan elke softwareapplicatie zijn, van een draagbaar apparaat of laptop van een monteur tot een systeem voor procesbewaking, vermogensbeheer of beveiliging met gebruik van elk besturingsplatform.

Het HART-communicatieprotocol is in twee formaten met de IRmax verkrijgbaar:

1.    Lokale draagbare zenderverbinding. In dit formaat worden HART-zenders op industriële locaties gebruikt voor het onderhouden en kalibreren van talloze instrumenten. Het voornaamste voordeel is dat onderhoudspersoneel ter plekke een gemeenschappelijke zender kunnen gebruiken om al hun veiligheids- en verwerkingsinstrumenten te onderhouden. De gebruiker hoeft slechts de DD (Device Description (Apparaatbeschrijving)) te uploaden en installeren om toegang te krijgen tot een grote verscheidenheid aan IRmax-functies en -schermen, alarmdrempels en diagnostische informatie.

2.    HART via een 4-20mA signaallijn. In dit formaat wordt de veiligheidsfunctie uitgevoerd door het 4-20mA signaal (verbonden aan een conventionele controller of PLC/DCS). Een HART-apparaat kan dan bovendien gelijktijdig worden gekoppeld aan de signaalverbindingen om de statusinformatie van de detector te lezen.

De uiterst compacte IRmax met IR-sensortechnologie met dubbele golflengte in een stevige 316 roestvrijstalen verpakking, is ontwikkeld om methaangas en andere potentieel explosieve koolwaterstoffen onder de zwaarste omstandigheden waar te nemen.

Aangezien de IRmax geen componenten bevat voor het kunstmatig verhitten van optische oppervlakken, wordt het stroomverbruik ingrijpend verminderd. Hij heeft minder dan 1 Watt voeding nodig, meestal 75-90% lager dan conventionele IR-gasdetectors. Derhalve heeft een gasdetectiesysteem dat gebruik maakt van IRmax-detectors kleinere (en voordeliger) voedingsbronnen en batterij-noodvoedingssystemen nodig. Er kunnen bovendien langere kabels worden gebruikt en meer detectors kunnen op adresseerbare netwerken van voeding worden voorzien.

In tegenstelling tot conventionele IR-gasdetectors gebruikt de IRmax geen verwarmingsinstallaties om condensatie op ramen en spiegels te voorkomen. In plaats daarvan worden de optische onderdelen behandeld met een zeer duurzame hydrofobe coating, STAY-CLIR, die signaalfouten vanwege condensatie volledig voorkomt.

Comments are closed.

css.php