Betrouwbare gasdetectie zonder beslagen spiegels

Crowcon’s IRmax detector maakt gebruik van STAY-CLIR optische coating

IRmax is een ultracompacte infrarood (IR) detector voor ontvlambare gassen, die op snelle en faalveilige wijze koolwaterstof-gassen en -dampen detecteert. Uitgerust met dubbele golflengte infraroodsensor-technologie in een robuuste 316 roestvrijstalen behuizing is de IRmax ontworpen om methaangas en andere potentieel explosie koolwaterstoffen te detecteren in de moeilijkste omstandigheden.

Crowcon’s IRmax detector maakt gebruik van STAY-CLIR optische coating

Crowcon’s IRmax detector maakt gebruik van STAY-CLIR optische coating

In tegenstelling tot conventionele infrarood-gasdetectoren, maakt de IRmax geen gebruik van verwarmingselementen om condensvorming te voorkomen op ruiten en spiegels. In plaats daarvan zijn de optische componenten behandeld met een zeer duurzame hydrofobe coating genaamd STAY-CLIR, die signaalstoringen als gevolg van condensatie volledig voorkomt.

Infrarood-gasdetectoren detecteren zeer kleine afnames in de uitgezonden infrarood-energie als gevolg van absorptie door moleculaire resonantie in koolwaterstof-gassen en dampen. Het is essentieel dat het lichtpad van de detector niet verduisterd wordt door condensatie of vuil om betrouwbare gevaardetectie te verzekeren. Gewoonlijks worden de ruiten en spiegels in IR-detectoren verwarmd om condensvorming te voorkomen. Alhoewel het een effectieve oplossing is, vereisen verwarmingselementen een aanzienlijke hoeveelheid stroom om te functioneren en dit kan resulteren in een ophoping van opgeloste bezinksels (zoals zout).

Omdat IRmax niet is uitgerust met componenten voor kunstmatige verwarming van optische oppervlakken, wordt het stroomverbruik drastisch verminderd. Het vergt minder dan 1 watt energie, wat meestal 75 tot 90% lager is dan conventionele IR-gasdetectoren. Een gasdetectie-systeem dat gebruik maakt van IRmax detectoren vereist daarom minder (en goedkopere) stroomvoorzieningen en back-up systemen voor batterijen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van langere kabels en meer detectoren kunnen worden aangesloten op adresseerbare netwerken.

Een ander voordeel van de STAY-CLIR coating is de weerstand tegen vervuiling door vuil en stof, waardoor het regelmatig reinigen van de optische componenten onnodig is.

IRmax is Crowcon’s derde generatie IR-gasdetector en de 15 jaar ervaring met eerdere IR-producten begeleidde het ontwerp en ontwikkeling van het product. Een hoofddoel van het ontwerp was om een effectief alternatief te vinden voor verwarmde optische elementen, terwijl betrouwbare werking met een minimum aan onderhoud kon worden behouden.

Gespecialiseerde coatings zijn bekend voor gebruik op een groot aantal producten, van schoeisel tot mobiele telefoon, maar Crowcon is het eerste bedrijf dat de techniek toepast op gasdetectie met de bedoeling om verwarmingselementen volledig te verwijderen.

Uitgebreid onderzoek en ontwikkeling werd uitgevoerd door de wetenschappers van Crowson, wat heeft geleid tot een uiterst duurzame coating die is bewezen na onderwerping aan agressieve corrosie en weerstandsproeven in extreme locaties zoals de Australische woestijn en de noordkust van Schotland. Deze proeven omvatten:

  • Langdurige onderdompeling in zout water
  • Langdurige onderdompeling in vaten gevuld met zwavel, waterstofsulfide en zwaveldioxide,
  • Directe blootstelling aan continue zand-spray
  • Continue wrijven om excessieve reiniging te simuleren
  • Langdurige veldproeven op offshore platforms, petrochemische installaties en installaties voor zwavelherwinning.

IRmax is sinds september 2009 voortdurend gebruikt op petrochemische sites van de Noordzee tot Singapore, hiermee ‘levensecht’ bewijs leverend van de effectiviteit en duurzaamheid van de STAY-CLIR coating.

Comments are closed.

css.php