Gasman Diving draagbare gasdetector van Crowcon beschermt duikers tegen waterstofsulfide in duikerklokken

Crowcon’s Gasman Diving persoonlijke waterstofsulfide-detector beschermt duikers in de Noordzee door de hoeveelheid waterstofsulfide in duikerklokken te meten.

De duikindustrie is zich al tijden bewust van het gevaar van waterstofsulfide op onderzeese werkplaatsen en het risico dat het gas in de duikerklok terechtkomt. De ernst van het probleem varieert wereldwijd en is met name zeer ernstig in slechte wateren, die effectief gebruikt zijn als ‘chemische stortplaatsen’.

Gasman Diving

Gasman Diving

Unimed Scientific Limited (USL) nam Crowcon’s Gasman draagbare gasdetector in overweging als een mogelijke oplossing, nadat ze benaderd waren door een belangrijke Noordzee-olieproducent, die bezorgd was om duikers die op plaatsen met hoge waterstofsulfide niveaus werken. USL is een toonaangevende leverancier van wetenschappelijke ondersteuning en begeleiding voor de duikindustrie in de Noordzee. Het bedrijf is ook een van de belangrijkste auditors op het gebied van duiksystemen.

Dr. Valerie Flook heeft in samenwerking met Crowcon een reeks testen uitgevoerd met de Gasman Diving om zijn geschiktheid voor het gebruik in duikerklokken te bewijzen. Eerste proeven onderworpen het apparaat aan hoge drukniveaus van tot wel 20 bar, terwijl het blootgesteld werd aan bepaalde concentraties waterstofsulfide om de nawkeurigheid te testen. USL evalueerde ook de hysterese (de reactie op een stijging verschilt van de reactie op een daling) van de reactie op deze gas- en drukniveaus. Bovendien werden testen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen risico bestaat dat de detector beschadigt door snelle veranderingen in de druk.

Na deze testen werd een aantal kleine wijzigingen aangebracht om ervoor te zorgen dat de Gasman Diving volledig geschikt is voor gebruik. Waaronder een klein gaatje dat aan de achterkant van het apparaat werd aangebracht en dat voor een snelle equilibratie van de veranderingen in de druk zorgt, evenals de toevoeging van een klein Gore-Tex-membraan om de interne onderdelen van de detector te beschermen tegen het binnendringen van water.

De Gasman Diving wordt momenteel gebruikt door een aantal toonaangevende duikbedrijven in de Noordzee en is wereldwijd verkrijgbaar.

Het is een betrouwbare en robuuste detector die nauwkeurige gasmetingen doet, zelfs bij hoge druk, en die eenvoudig gedownload en opgeslagen kunnen worden. Zijn kleine formaat en gemakkelijk af te lezen scherm maakt het apparaat bijzonder geschikt voor gebruik in de kleine ruimtes van de duikerklokken. De eerste feedback van duikers is ook positifief gebleken.

Comments are closed.

css.php