Gasdetectors van Crowcon beschermen werknemers van de productiefabriek van Dow Corning

65 Triple Plus+ IR detectors worden gebruikt voor detectie van n-pentaan en waterstof

Crowcon heeft 65 draagbare gasdetectors geleverd om het personeel van de productiefabriek van Dow Corning in zuid-Wales in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. De Triple Plus+ IR detectors worden gebruikt door onderhoudsaannemers tijdens  cruciale fabrieksstilstanden.

Gezien er silicone in het productieproces aanwezig is, die storing kan veroorzaken in conventionele sensoren, bestond er vraag naar detectors met infrarood (IR) capaciteit, omdat IR sensoren geen storing ondervinden van siliconen.  Daarnaast bood Crowcon linearisering van de IR sensor voor n-pentaan en werd er een waterstofsensor op maat geleverd.

Een Triple Plus+ IR draagbare gasdetector van crowcon gesuperponeerd op een afbeelding van de productiefabriek van Dow Corning in Barry, Zuid-Wales

Een Triple Plus+ IR draagbare gasdetector van crowcon gesuperponeerd op een afbeelding van de productiefabriek van Dow Corning in Barry, Zuid-Wales

(Bijschrift: Een Triple Plus+ IR draagbare gasdetector van crowcon gesuperponeerd op een afbeelding van de productiefabriek van Dow Corning in Barry, Zuid-Wales).
Foto welwillend ter beschikking gesteld door Dow Corning – Ref: AV13486

Volgens Kevin Reid van de Analyser Groep van Dow Corning was robuustheid een belangrijke factor in de keuze van de leverancier van de gasdetectors. “We leveren de instrumenten aan externe aannemers, dus de detectoren gaan in korte tijd door veel handen”, aldus Reid. “Omdat de gebruikers geen gevoel van eigendom ervaren, worden de detectors vaak nogal ruw behandeld. De Triple Plus+ eenheden zijn duurzaam, vergen weinig onderhoud en zijn bovendien uitgerust met een bijzonder betrouwbare IR sensor. Tijdens de eerste fabrieksstilstand hebben ze buitengewoon goed gefunctioneerd, zonder dat er ook maar bij één enkele detector fouten of storingen optraden.”

De Triple Plus+ IR versie wijkt af van traditionele detectors omdat de aanwezigheid van zuurstof niet is vereist. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor gebruik bij het productieproces van silicone of bij aftapbewaking van opslagtanks van koolwaterstof zoals in aardolieverwerkingsfaciliteiten of voor olie- en gasdragers.

Vanwege de duurzaamheid is de Triple Plus+ de geprefereerde detector van de chemische-, en olie- en gasindustrie; wereldwijd zijn er 100.000 eenheden in gebruik en daarmee is de Triple Plus+ zonder twijfel de populairste full function multigasdetector. Hij kan maximaal vier giftige en brandbare gassen tegelijk detecteren van een lijst van meer dan 15 gassen, is vrijwel onbreekbaar en gebruikt 7-series sensoren waarvan is bewezen dat ze de betrouwbaarste sensoren zijn die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Hij is behuisd in een onsplinterbare polyamide/ABS behuizing, en daarmee is de detector schokbestendig en waterbestendig tot IP65. De detector blijft bovendien drijven als deze in het water terecht komt.

Het grote display met achtergrondverlichting geeft alle gaswaarden tegelijkertijd aan en de gebruiker wordt gewaarschuwd met een luid geluidsalarm en zeer fel visueel alarm wanneer de gasniveaus gevaarlijke waarden bereiken. 100 uur datalogging is standaard mogelijk en dankzij een PC-interface via een RS232 seriële poort kunnen alle gegevens worden gedownload voor permanente opslag.

Er zijn zo’n 600 mensen werkzaam in de bijna 65 hectare grote vestiging van Dow Corning in zuid-Wales waar producten en halffabrikaten op siliconenbasis worden vervaardigd voor gebruik over de hele wereld.  Het proces begint met elementaire silicone die een chemische verbinding aangaat en wordt veranderd in vloeistoffen, gommen, rubbers en specialistische polymeren op siliconenbasis.

Comments are closed.

css.php