Toegang tot besloten ruimtes – is uw gasdetector hiervoor geschikt?

Werken in een besloten ruimte is lastig, zelfs onder ideale omstandigheden. Personeel moet vaak een volledige PBU (Persoonlijke Beschermings Uitrusting) dragen, verricht de werkzaamheden vaak in een harnas en draagt soms ook gereedschap en apparatuur die nodig is voor de betreffende klus (bijv. lassen). Het laatste wat een medewerker in een dergelijke situatie kan gebruiken, is de zorg of zijn of haar gasdetector wel tegen de omstandigheden is opgewassen. De gasdetector moet specifiek zijn ontworpen voor toegang tot besloten ruimtes (CSE, Confined Space Entry), hij moet niet in de weg zitten en zijn uitgerust met een duidelijk display dat gemakkelijk en snel is af te lezen.

De medewerker draagt de nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes en andere apparatuur en gaat een besloten ruimte binnen

De medewerker draagt de nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes en andere apparatuur en gaat een besloten ruimte binnen

(Fotobijschrift: de medewerker draagt de nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes en andere apparatuur en gaat een besloten ruimte binnen

Onder besloten ruimtes worden ruimtes verstaan die onder normale omstandigheden van de omgeving zijn afgesloten, maar die toch moeten worden betreden voor inspecties, reparaties, schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Deze definitie dekt zo ongeveer elke industriële activiteit, maar is vooral van toepassing op nutsbedrijven (water en rioleringswater, elektriciteit, telecommunicatie en gas), de bouwnijverheid, het winnen en verwerken van koolwaterstoffen, petrochemicaliën, toepassingen in de marine-industrie, de landbouw, de voedselverwerking, het maken van wijn, het brouwen van bier, en de hulpdiensten.

Het is altijd het beste om toegang tot besloten ruimtes te vermijden, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. In de bovengenoemde industrieën doen er zich soms situaties voor waardoor werknemers of medewerkers van de hulpdiensten mogelijk gevaarlijke ruimtes moeten betreden voor het uitvoeren van inspecties, routine-onderhoud, noodreparaties of reddingsacties.

Er is een breed scala aan apparatuur nodig voor besloten ruimtes en de toeleveringsindustrie is goed ontwikkeld; er is een overvloed aan PBU’s en veiligheidsapparatuur op de markt. Het enige aspect van besloten ruimtes waar verbeteringen dienden te worden aangebracht, en waar tot nog toe altijd compromissen dienden te worden gesloten, was dat van gasdetectie.

Gebruikers van gasdetectors moesten tot heden kiezen tussen grote pompeenheden, kleine diffusiemodellen, of modellen met ‘externe’ pompen, die gemakkelijk verloren gaan of beschadigen. De displays van handformaat detectors die een breder bereik van gassen meten zijn meestal aangebracht aan de voorkant van de detector, zijn vaak geoptimaliseerd voor leklocatie of ‘heetwerkvergunningen’ en zijn vaak niet geschikt voor gebruik in besloten ruimtes.

Waar moet de ‘ideale’ gasdetector voor besloten ruimtes aan voldoen? Uitgebreid marktonderzoek van Crowcon onder gebruikers en fleetmanagers over de hele wereld wijst uit dat de volgende vijf kenmerken essentieel zijn.

•    Gebruiksvriendelijkheid
•    Helder en gemakkelijk af te lezen display.
•    Lange levensduur van de batterij (voor tenminste één hele ploegendienst, maar nog liever twee)
•    Stevige constructie
•     Betrouwbare detectie (ze vormen dan niet het belangrijkste aspect van de uit te voeren werkzaamheden, maar kunnen er wel voor zorgen dat de werkzaamheden abrupt worden stilgelegd).

Deze functies lijken logisch, maar tot nog toe waren er geen gasdetectors die aan al deze eisen voldeden, en die daarnaast ook nog eens waren uitgerust met andere belangrijke functies.

Met deze wetenschap van deze essentiële kenmerken is Crowcon de ontwerpfase ingegaan. Het resultaat is de Gas-Pro, een detector voor meerdere gassen die bij uitstek geschikt is voor werk in besloten ruimtes en die voldoet aan alle richtlijnen voor gevaarlijke gebieden en aan de arbonormen.

Specifieke functies voor besloten ruimtes van de nieuwe Gas-Pro zijn onder andere:

•    Het is compact en qua formaat vergelijkbaar met de toonaangevende diffusiedetectoren waarbij de display is aangebracht op de voorkant. Het is ontworpen om niet in de weg te zitten van andere PBU en accessoires en om de primaire activiteit van de werknemer niet te verhinderen.
•    Het is voorzien van een goed verlicht, helder display dat is aangebracht aan de bovenkant en dat in één oogopslag kan worden afgelezen, zonder dat de detector ook maar hoeft te worden aangeraakt. Een dubbele achtergrondverlichting voegt een extra waarschuwingsniveau toe wanneer de Gas-Pro alarmstatus wordt bereikt.
•    Dankzij de interne pomp kan de detector snel en gemakkelijk worden getest voordat de besloten ruimte wordt betreden. Het zorgt er tevens voor dat de detector klein van formaat is en voorkomt problemen die gepaard gaan met slechte afdichting of de noodzaak voor extra apparatuur of laders, zoals bij het gebruik van externe pompen.
•    +ve Safety™ (Positive Safety) – De status van detectors wordt steeds belangrijker voor transportmanagers. Arbo-directies van over de hele wereld (OSHA, HSE, Safework Australia, om er maar eens enkele te noemen) komen met steeds strengere normen en de bestaande richtlijnen worden verscherpt ten behoeve van de veiligheid van de werknemer. +ve Safety™ biedt als enige een driekleurige statusindicatie, die een snelle en effectieve bewaking van gastesten (schok), ijking, overrange en recente alarmmeldingen biedt.  +ve Safety™ is niet alleen flexibel genoeg om te voldoen aan de richtlijnen van individuele bedrijven, maar het controlelampje is bovendien zichtbaar voor iedereen, waardoor fleetmanagers een snelle, eenvoudige en duidelijke indicatie hebben van de status van de monitor, in tegenstelling tot standaard schoktestindicaties of knipperlichten.
•    Meervoudige gassensoren voor tot vijf mogelijk gevaarlijke gassen met een extreem breed bereik, waaronder waterstofsulfide, koolstofmonoxide, koolstofdioxide, zuurstof en brandbare gassen, evenals industriespecifieke gassen zoals ozon, ammoniak, chloor, chloordioxide en zwaveldioxide.
•    Daarnaast is Gas-Pro bijzonder robuust en heeft standaard een IP65 & IP67 afdichtingsgraad met een zeer luid >95 dB alarm en vibrerende en dubbele kleurwaarschuwingen.

Crowcon’s nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes vormt dus een nieuwe productcategorie die is ontworpen voor slechts één doel: het waarborgen van de gasveiligheid in besloten ruimtes. Het personeel dat een besloten ruimte betreedt hoeft zich geen zorgen te maken over de risico’s die gepaard gaan met compromissen en kan zich beter richten op de kerntaken, in de wetenschap dat de gasdetector zich richt op zijn kerntaak.

Comments are closed.

css.php