Crowcon ‘Clip’ en ‘Clip+’ enkele gasmonitoren met vaste levensduur zijn in overeenstemming met regelgeving

Persoonlijke monitor met hibernate-functie, die levensduur verlengt en kosten van levensduur vermindert.

De nieuwe Crowcon Clip en Clip+ enkele gasmonitoren zijn eenvoudig in gebruik en ontworpen met één ding in gedachten: naleving van de regelgeving en bedrijfsprocedures in de olie- en gasindustrie. Ontworpen voor gebruik in risicovolle omgevingen, bieden ze betrouwbare en duurzame controle met een vaste levensduur in een compacte, lichtgewicht en onderhoudsvrije behuizing. Innovaties gericht op de toepassing maken sluimerstand mogelijk, bieden toonaangevende alarmtijd, wisselbare alarmniveaus, evenals gebruikersvriendelijke gasmetingen en kalibratie-oplossingen.

Crowcon ‘Clip’ en ‘Clip+’ enkele gasmonitoren met vaste levensduur zijn in overeenstemming met regelgeving

Crowcon ‘Clip’ en ‘Clip+’ enkele gasmonitoren met vaste levensduur zijn in overeenstemming met regelgeving

Ideaal voor niet-specialisten zoals aannemers tijdens shutdown/turnaround, zorgen de Clip- en Clip+-monitoren voor gevaarlijke gassen zoals waterstofsulfide (H2S) en koolmonoxide (CO) ervoor dat werknemers te allen tijde beschermd zijn, ongeacht of zij betrokken zijn bij exploratie, productie of raffinage.

Met meer dan 2900 alarm-minuten, bieden zowel de Clip als Clip+ een volledig jaar opslagtijd, gevolgd door een twee jaar durende looptijd met vier minuten alarmtijd per dag.  Dit zorgt ervoor dat zelfs wanneer regelmatig een gas (bump) test uitgevoerd wordt, of het alarm aanslaat tijdens gebruik, de batterij nog voldoende capaciteit bezit om de 2 jaar levensduur van het product vol te houden. De Crowcon Clip+ is ook uitgerust met een innovatieve sluimerstand-functie, waardoor de monitor volledig uitgeschakeld kan worden als die niet in gebruik is. Dit is zeer nuttig voor shutdown en turnarounds als het aantal personen op het terrein drastisch toeneemt.

Bediening met een enkele druk op de knop maakt de monitor eenvoudig in gebruik. Eenmaal geactiveerd, kan de bedieningsknop gebruikt worden om een self-test uit te voeren (om hoorbare, zichtbare en vibrerende waarschuwingen te tonen, evenals het uitvoeren van interne elektronische diagnostiek) of om de alarmpunten te tonen (om en om laag en hoog). Dit betekent dat gebruikers niet afgeleid worden door lange menu’s of functies die eenvoudigweg niet nodig zijn.

Ontworpen met de gebruiker in gedachten, meten de monitoren slechts 85mm x 50mm x 28mm (3.2in x 2.0in x 1.1in) en wegen slechts 76g (2.7oz) waardoor de Clip and Clip+ niet in de weg zitten en comfortabel om te dragen zijn.

Informatie is beschikbaar wanneer dat nodig is in de vorm van een logboek dat in staat is tot wel 25 individuele evenementen op te slaan, waaronder self-tests, alarmevenementen, gas-testen en kalibratiegevens. Gebeurtenissen kunnen bekeken worden via de IR-link of C-Test gas (bump) teststations en worden opgeslagen in .csv-formaat om ervoor te zorgen dat de gegevens geleverd worden in een eenvoudig te bewerken en te begrijpen formaat. Vloot- of veiligheidsmanagers hebben ook de mogelijkheid om alarmpunten te wijzigen, om ervoor te zorgen dat veranderende regelgeving en bedrijfsprocedures nageleefd worden.

Bevestigd aan een muur, kan het C-test gas (bump) teststation gebruikt worden om detectoren te kalibreren en fungeert ook als USB gegevensopslag en IR/USB instellingsapparaat. Alarmniveaus en intervallen tussen gas-testen kunnen gewijzigd worden door middel van de IR-interface of C-Test, om ervoor te zorgen dat geïmplementeerde vloten de veranderende industrie en regionale en bedrijfsregelgevingen kunnen bijbenen.

Zowel de Crowcon Clip en de Clip+ zijn zeer robuust en zijn werkzaam onder zware omstandigheden met een temperatuurbereik van -40o tot + 50o Celsius en bij een vochtigheid van 5 tot 95%, waardoor ze geschikt zijn voor de toenemende zware omstandigheden waarin de monitoren vereist worden. Ze zijn ook IP66 en IP67 beschermd tegen het indringen van stof en water.

De monitoren zijn uitgerust met een certificaat in de vorm van ATEX ll 1 G, IECEx Ex ia llC T4, CSA22.2 en UL913 tot Klasse l Divisie l Groepen A, B, C, D, om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de internationale markt.

Eenvoudig om te trainen, eenvoudig om te implementeren en eenvoudig in gebruik: de Clip en Clip+ bieden de ideale oplossing voor gebruikers die de regelgeving moeten naleven, maar niet veel tijd hoeven te besteden aan het trainen van werknemers in het gebruik ingewikkeldere monitoren. Als aanvulling op de bestaande Crowcon’s draagbare serie, zijn de Crowcon Clip en Clip+ eenvoudig te trainen, eenvoudig te implementeren en eenvoudig in gebruik.

Comments Off on Crowcon ‘Clip’ en ‘Clip+’ enkele gasmonitoren met vaste levensduur zijn in overeenstemming met regelgeving

HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

Gemakkelijke en betrouwbare verbinding en communicatie is van essentieel belang bij het gebruik van een gasdetector. Daarom heeft Crowcon het HART-communicatieprotocol voor zijn IRmax infrarode (IR) koolwaterstofdetector ingevoerd.

HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

Het HART (Highway Addressable Remote Transducer)-communicatieprotocol is de wereldnorm voor het verzenden en ontvangen van digitale informatie via analoge kabels tussen intelligente apparatuur en controle- of bewakingssystemen. Meer specifiek is het een communicatieprotocol in twee richtingen dat toegang tot data biedt tussen intelligente veldinstrumenten zoals gasdetectors en hostsystemen. Een host kan elke softwareapplicatie zijn, van een draagbaar apparaat of laptop van een monteur tot een systeem voor procesbewaking, vermogensbeheer of beveiliging met gebruik van elk besturingsplatform.

Het HART-communicatieprotocol is in twee formaten met de IRmax verkrijgbaar:

1.    Lokale draagbare zenderverbinding. In dit formaat worden HART-zenders op industriële locaties gebruikt voor het onderhouden en kalibreren van talloze instrumenten. Het voornaamste voordeel is dat onderhoudspersoneel ter plekke een gemeenschappelijke zender kunnen gebruiken om al hun veiligheids- en verwerkingsinstrumenten te onderhouden. De gebruiker hoeft slechts de DD (Device Description (Apparaatbeschrijving)) te uploaden en installeren om toegang te krijgen tot een grote verscheidenheid aan IRmax-functies en -schermen, alarmdrempels en diagnostische informatie.

2.    HART via een 4-20mA signaallijn. In dit formaat wordt de veiligheidsfunctie uitgevoerd door het 4-20mA signaal (verbonden aan een conventionele controller of PLC/DCS). Een HART-apparaat kan dan bovendien gelijktijdig worden gekoppeld aan de signaalverbindingen om de statusinformatie van de detector te lezen.

De uiterst compacte IRmax met IR-sensortechnologie met dubbele golflengte in een stevige 316 roestvrijstalen verpakking, is ontwikkeld om methaangas en andere potentieel explosieve koolwaterstoffen onder de zwaarste omstandigheden waar te nemen.

Aangezien de IRmax geen componenten bevat voor het kunstmatig verhitten van optische oppervlakken, wordt het stroomverbruik ingrijpend verminderd. Hij heeft minder dan 1 Watt voeding nodig, meestal 75-90% lager dan conventionele IR-gasdetectors. Derhalve heeft een gasdetectiesysteem dat gebruik maakt van IRmax-detectors kleinere (en voordeliger) voedingsbronnen en batterij-noodvoedingssystemen nodig. Er kunnen bovendien langere kabels worden gebruikt en meer detectors kunnen op adresseerbare netwerken van voeding worden voorzien.

In tegenstelling tot conventionele IR-gasdetectors gebruikt de IRmax geen verwarmingsinstallaties om condensatie op ramen en spiegels te voorkomen. In plaats daarvan worden de optische onderdelen behandeld met een zeer duurzame hydrofobe coating, STAY-CLIR, die signaalfouten vanwege condensatie volledig voorkomt.

Comments Off on HART®-communicatieprotocol zorgt voor betrouwbare communicatie met IRmax-gasdetector van Crowcon

Crowcon’s gasdetectoren zorgen voor veilige bedrijfsvoering op olie- en gasterminal in India

100 van Crowcon’s Nimbus explosieveilige (Exd) koolwaterstof-gasdetectoren zijn geïnstalleerd op de Mangala olie- en gasverwerkingsterminal van Cairn Energy in Rajasthan, India. De Nimbus-eenheden, geleverd via Larson & Toubro, zijn op strategische locaties geplaatst, verspreid over de gehele faciliteit en zorgen voor de veiligheid van werknemers en materieel door verhoogde concentraties van brandbare koolwaterstofgassen te detecteren.

100 Nimbus explosieveilige (Exd) detectoren geleverd aan Mangala faciliteit van Cairn Energy in Rajasthan, India

100 Nimbus explosieveilige (Exd) detectoren geleverd aan Mangala faciliteit van Cairn Energy in Rajasthan, India

“Koolwaterstof-gasdectectoren worden vereist door de lokale wetgeving”, aldus de Indiase distributeur van Crowcon, de heer Kishore Degwekar van Detection Instruments Pvt. Ltd. “Larsen & Toubro, onze klant, heeft de Nimbus detectoren aangeschaft omdat ze gecertificeerd zijn door het Indiase directoraat-generaal voor Mijnveiligheid.”

De Nimbus gasdetectoren van Crowcon hebben een uitstekend, bewezen track record van meer dan 10 jaar, en ze zijn ATEX en UL gecertificeerd. De detector is ook beoordeeld aan de hand van de wereldwijd erkende functionele veiligheidsnorm IEC61508 en is geschikt voor gebruik als onderdeel van SIL 2-systemen.

Vele duizenden Nimbus detectoren zijn over de gehele wereld geïnstalleerd, in allerlei verschillende klimaten, zoals in het noorden van Zweden waar het ‘s winters onder nul is, de woestijnen van Qatar, waar de zomertemperatuur tot boven de 50oC kan uitstijgen en waar zandstormen heel gewoon zijn, en in warme en zeer vochtige gebieden zoals Maleisië.

De Nimbus wordt op allerlei verschillende soorten locaties gebruikt, waaronder ondergrondse tunnels, olie- en gasplatforms, olie- en gasraffinaderijen, bovengrondse pijplijnen, compressor-centrales, turbinehallen, pompstations, rioleringen, chemische fabrieken, vulbedrijven voor spuitbussen, drijvende productieschepen (FPSO’s) en energiecentrales.

De Nimbus is ontworpen om geïntegreerd te worden met bestaande gasdetectie-systemen,  en kan worden gebruikt in combinatie met digitale communicatienetwerken (via RS-485 Modbus) of met conventionele 4-20mA controlesystemen zoals Crowcon’s Gasmonitor.

Met een afdichting van IP67 kan de Nimbus zelfs in de vuilste omstandigheden functioneren. De optiek werkt tot bij 90% verduistering, met een waarschuwingslampje voor vervuilde optiek dat gaat branden bij 75% verduistering.  Een extern statuslampje geeft aan of de eenheid normaal of gebrekkig functioneert, waarschuwt gebruikers voor stijgende gasconcentraties en identificeert bovendien 22 andere omstandigheden voor eenvoudige diagnose.

Over de Mangala olieverwerkingsterminal van Cairn Energy
De Mangala verwerkingsterminal beslaat een oppervlakte dat gelijk is aan 200 voetbalvelden en bestaat uit olie-, gas-, stroom- en waterinfrastructuur. Met een lengte van 670 km zal de pijplijn toegang verschaffen tot meer dan 75% van India’s raffinage-capaciteit. Tijdens het hoogtepunt van de bouw waren er ongeveer 16.000 werknemers bij betrokken: 5.000 voor de pijplijn en 11.000 in de verwerkingsterminal.

Comments Off on Crowcon’s gasdetectoren zorgen voor veilige bedrijfsvoering op olie- en gasterminal in India

Betrouwbare gasdetectie zonder beslagen spiegels

Crowcon’s IRmax detector maakt gebruik van STAY-CLIR optische coating

IRmax is een ultracompacte infrarood (IR) detector voor ontvlambare gassen, die op snelle en faalveilige wijze koolwaterstof-gassen en -dampen detecteert. Uitgerust met dubbele golflengte infraroodsensor-technologie in een robuuste 316 roestvrijstalen behuizing is de IRmax ontworpen om methaangas en andere potentieel explosie koolwaterstoffen te detecteren in de moeilijkste omstandigheden.

Crowcon’s IRmax detector maakt gebruik van STAY-CLIR optische coating

Crowcon’s IRmax detector maakt gebruik van STAY-CLIR optische coating

In tegenstelling tot conventionele infrarood-gasdetectoren, maakt de IRmax geen gebruik van verwarmingselementen om condensvorming te voorkomen op ruiten en spiegels. In plaats daarvan zijn de optische componenten behandeld met een zeer duurzame hydrofobe coating genaamd STAY-CLIR, die signaalstoringen als gevolg van condensatie volledig voorkomt.

Infrarood-gasdetectoren detecteren zeer kleine afnames in de uitgezonden infrarood-energie als gevolg van absorptie door moleculaire resonantie in koolwaterstof-gassen en dampen. Het is essentieel dat het lichtpad van de detector niet verduisterd wordt door condensatie of vuil om betrouwbare gevaardetectie te verzekeren. Gewoonlijks worden de ruiten en spiegels in IR-detectoren verwarmd om condensvorming te voorkomen. Alhoewel het een effectieve oplossing is, vereisen verwarmingselementen een aanzienlijke hoeveelheid stroom om te functioneren en dit kan resulteren in een ophoping van opgeloste bezinksels (zoals zout).

Omdat IRmax niet is uitgerust met componenten voor kunstmatige verwarming van optische oppervlakken, wordt het stroomverbruik drastisch verminderd. Het vergt minder dan 1 watt energie, wat meestal 75 tot 90% lager is dan conventionele IR-gasdetectoren. Een gasdetectie-systeem dat gebruik maakt van IRmax detectoren vereist daarom minder (en goedkopere) stroomvoorzieningen en back-up systemen voor batterijen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van langere kabels en meer detectoren kunnen worden aangesloten op adresseerbare netwerken.

Een ander voordeel van de STAY-CLIR coating is de weerstand tegen vervuiling door vuil en stof, waardoor het regelmatig reinigen van de optische componenten onnodig is.

IRmax is Crowcon’s derde generatie IR-gasdetector en de 15 jaar ervaring met eerdere IR-producten begeleidde het ontwerp en ontwikkeling van het product. Een hoofddoel van het ontwerp was om een effectief alternatief te vinden voor verwarmde optische elementen, terwijl betrouwbare werking met een minimum aan onderhoud kon worden behouden.

Gespecialiseerde coatings zijn bekend voor gebruik op een groot aantal producten, van schoeisel tot mobiele telefoon, maar Crowcon is het eerste bedrijf dat de techniek toepast op gasdetectie met de bedoeling om verwarmingselementen volledig te verwijderen.

Uitgebreid onderzoek en ontwikkeling werd uitgevoerd door de wetenschappers van Crowson, wat heeft geleid tot een uiterst duurzame coating die is bewezen na onderwerping aan agressieve corrosie en weerstandsproeven in extreme locaties zoals de Australische woestijn en de noordkust van Schotland. Deze proeven omvatten:

 • Langdurige onderdompeling in zout water
 • Langdurige onderdompeling in vaten gevuld met zwavel, waterstofsulfide en zwaveldioxide,
 • Directe blootstelling aan continue zand-spray
 • Continue wrijven om excessieve reiniging te simuleren
 • Langdurige veldproeven op offshore platforms, petrochemische installaties en installaties voor zwavelherwinning.

IRmax is sinds september 2009 voortdurend gebruikt op petrochemische sites van de Noordzee tot Singapore, hiermee ‘levensecht’ bewijs leverend van de effectiviteit en duurzaamheid van de STAY-CLIR coating.

Comments Off on Betrouwbare gasdetectie zonder beslagen spiegels

Gasman Diving draagbare gasdetector van Crowcon beschermt duikers tegen waterstofsulfide in duikerklokken

Crowcon’s Gasman Diving persoonlijke waterstofsulfide-detector beschermt duikers in de Noordzee door de hoeveelheid waterstofsulfide in duikerklokken te meten.

De duikindustrie is zich al tijden bewust van het gevaar van waterstofsulfide op onderzeese werkplaatsen en het risico dat het gas in de duikerklok terechtkomt. De ernst van het probleem varieert wereldwijd en is met name zeer ernstig in slechte wateren, die effectief gebruikt zijn als ‘chemische stortplaatsen’.

Gasman Diving

Gasman Diving

Unimed Scientific Limited (USL) nam Crowcon’s Gasman draagbare gasdetector in overweging als een mogelijke oplossing, nadat ze benaderd waren door een belangrijke Noordzee-olieproducent, die bezorgd was om duikers die op plaatsen met hoge waterstofsulfide niveaus werken. USL is een toonaangevende leverancier van wetenschappelijke ondersteuning en begeleiding voor de duikindustrie in de Noordzee. Het bedrijf is ook een van de belangrijkste auditors op het gebied van duiksystemen.

Dr. Valerie Flook heeft in samenwerking met Crowcon een reeks testen uitgevoerd met de Gasman Diving om zijn geschiktheid voor het gebruik in duikerklokken te bewijzen. Eerste proeven onderworpen het apparaat aan hoge drukniveaus van tot wel 20 bar, terwijl het blootgesteld werd aan bepaalde concentraties waterstofsulfide om de nawkeurigheid te testen. USL evalueerde ook de hysterese (de reactie op een stijging verschilt van de reactie op een daling) van de reactie op deze gas- en drukniveaus. Bovendien werden testen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen risico bestaat dat de detector beschadigt door snelle veranderingen in de druk.

Na deze testen werd een aantal kleine wijzigingen aangebracht om ervoor te zorgen dat de Gasman Diving volledig geschikt is voor gebruik. Waaronder een klein gaatje dat aan de achterkant van het apparaat werd aangebracht en dat voor een snelle equilibratie van de veranderingen in de druk zorgt, evenals de toevoeging van een klein Gore-Tex-membraan om de interne onderdelen van de detector te beschermen tegen het binnendringen van water.

De Gasman Diving wordt momenteel gebruikt door een aantal toonaangevende duikbedrijven in de Noordzee en is wereldwijd verkrijgbaar.

Het is een betrouwbare en robuuste detector die nauwkeurige gasmetingen doet, zelfs bij hoge druk, en die eenvoudig gedownload en opgeslagen kunnen worden. Zijn kleine formaat en gemakkelijk af te lezen scherm maakt het apparaat bijzonder geschikt voor gebruik in de kleine ruimtes van de duikerklokken. De eerste feedback van duikers is ook positifief gebleken.

Comments Off on Gasman Diving draagbare gasdetector van Crowcon beschermt duikers tegen waterstofsulfide in duikerklokken

Nieuwe Gas-Pro gasdetector voor besloten ruimtes van Crowcon

De nieuwe Gas-Pro draagbare gasdetector van Crowcon is ontwikkeld met slecht één doel – het garanderen van veiligheid in besloten ruimtes. Het is een robuust en betrouwbaar apparaat, eenvoudig in het gebruik, met een helder, gemakkelijk af te lezen scherm en een batterij met lange levensduur.

Werker met de nieuwe Crowcon Gas-Pro gasdetector voor besloten ruimtes

Werker met de nieuwe Crowcon Gas-Pro gasdetector voor besloten ruimtes

De Gas-Pro heeft een aantal speciale kenmerken die specifiek zijn voor werk in besloten ruimtes:

 • Het apparaat is compact en qua afmeting vergelijkbaar met toonaangevende, voor het lichaam aangebrachte diffusiedetectoren, wat betekent dat het niet in de weg zit van andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PMB), en de primaire activiteiten van de werker niet hindert.
 • Het heeft een heldere, duidelijke display aan de bovenkant die in een oogopslag kan worden afgelezen zonder de detector aan te raken. Een tweekleurige verlichting zorgt voor een extra waarschuwingssignaal als de Gas-Pro een alarmstatus weergeeft.
 • Het heeft een geautomatiseerde controlefunctie voordat een ruimte wordt betreden. Deze wordt in het evenementenlog vastgelegd, is daardoor traceerbaar en bewijst dat de controle voorafgaand aan het betreden van de besloten ruimte is uitgevoerd.
 • Het beschikt over een interne pomp waarmee de test voorafgaand aan het betreden van de ruimte snel en gemakkelijk kan worden uitgevoerd. De detector blijft hierdoor klein van stuk, en problemen met een slechte verzegeling of de noodzaak van extra apparatuur en opladers behoren tot het verleden.
 • Het beschikt over +ve Safety™ (positieve veiligheid). Een driekleurige statusindicatie, die een snelle en effectieve controle van de gastest (bump), kalibratie, overschrijding van het meetbereik, en recente alarmberichten biedt. Omdat het indicatielampje voor allen zichtbaar is, biedt het de vlootmanager een snelle, eenvoudige en alles omvattende zichtbare indicatie van de monitorstatus.
 • Meervoudige gassensors voor maximaal vijf potentieel gevaarlijke gassen uit een groot bereikt, zoals zwavelwaterstof, koolmonoxide, kooldioxide, zuurstof en brandbare gassen, evenals sectorspecifieke gassen, zoals ozon, ammonia, chloor, chloordioxide en zwaveldioxide.
 • Uiterst sterk met afdichting tegen water en stof conform IP65 en IP67, voorzien van een zeer luid >95 dB alarm en standaard vibrerende en tweekleurige visuele waarschuwingen.

Daarom is de Gas-Pro bij uitstek geschikt voor werk in besloten ruimtes. Personeel dat deze ruimtes betreedt, kan zich nu richten op de kernactiviteiten, met het veilige gevoel dat de gasdetector zich  met zijn kernactiviteit bezighoudt.

Officiële definities van beperkte ruimtes variëren, maar omvatten meestal alle plaatsen, inclusief alle kamers, tanks, vaten, silo’s, mijnen, geulen, leidingen, riolen, rookkanalen, putten of andere vergelijkbare ruimte, waarin vanwege de besloten aard zich een redelijk voorzienbaar risico voordoet.

Deze definitie betreft bijna alle industriële activiteiten, maar is met name toepasselijk voor de nutssector (water en afvalwater, elektriciteit, telecommunicatie en gas), de bouw, koolwaterstofexploratie en –verwerking, petrochemicaliën, scheepvaart, landbouw, voedselverwerking, wijnbereiding en bierbrouwerij, evenals voor nooddiensten. Gas-Pro is ideaal voor deze en vele andere toepassingen.

Comments Off on Nieuwe Gas-Pro gasdetector voor besloten ruimtes van Crowcon

Zweedse kustwacht kiest gasdetector van Crowcon voor hovercraft

De Zweedse kustwacht heeft een gasdetector van Crowcon gekozen voor een van haar nieuwe hovercrafts. De vlambestendige (Exd) infrarood Nimbus vaste gasdetector en het Gasmaster controlepaneel zijn op het schip geïnstalleerd door Griffon Hoverwork in het Verenigd Koninkrijk.

Bouw van de hovercraft voor de Zweedse kustwacht in de scheepswerf van Griffon Hoverwork in Southampton, Engeland

Bouw van de hovercraft voor de Zweedse kustwacht in de scheepswerf van Griffon Hoverwork in Southampton, Engeland

(Bijschrift: Bouw van de hovercraft voor de Zweedse kustwacht in de scheepswerf van Griffon Hoverwork in Southampton, Engeland)

De Nimbus gasdetector van Crowcon wordt geïnstalleerd in de laadruimte van de hovercraft

De Nimbus gasdetector van Crowcon wordt geïnstalleerd in de laadruimte van de hovercraft

(Bijschrift: De Nimbus gasdetector van Crowcon wordt geïnstalleerd in de laadruimte van de hovercraft)

De laadruimte van de hovercraft wordt uitgerust met twee Ski-Doo sneeuwscooters, voor gebruik tijdens reddingsoperaties in de wintermaanden. Vanwege het gevaar van benzinedampen die uit de sneeuwscooters ontsnappen, diende de laadruimte te worden uitgerust met een betrouwbare koolwaterstof gasdetector en een controlepaneel. Aangezien de laadruimte normaliter gesloten zal zijn, kunnen deze dampen concentraties bereiken die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

De Zweedse transportautoriteit heeft andere gasdetectors van Crowcon in de kustwachtvloot, waaronder schepen, en bij de bestelling voor een nieuwe hovercraft bij Griffon Hoverwork werd dan ook specifiek gevraagd om detectors van Crowcon.

“We zijn zeer verheugd met de beslissing van de Zweedse kustwacht om een van onze eenheden te installeren in hun nieuwe hovercraft”, aldus Product Manager Fixed Systems van Crowcon, Andy Avenell. ‘’Ze gebruiken al veel van onze gasdetectiesystemen in hun bestaande vloot en het getuigt van de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze apparatuur dat men steeds bij ons terugkomt voor meer eenheden.”

Wanneer de Nimbus detector gevaarlijke waarden benzinedampen detecteert, worden automatisch ventilatie- en alarmsystemen geactiveerd door het Gasmaster controlepaneel. Bovendien is via een plaatselijke, externe statuslamp in één oogopslag zichtbaar of de eenheid normaal functioneert, of dat er zich een storing heeft voorgedaan.

De robuuste dectector is ontworpen voor de vuilste en zwaarste omstandigheden. De optiek werkt tot een verduistering van maximaal 90% en bij een verduistering van 75% verschijnt er een ‘vuile optiek’ waarschuwing op het Gasmaster controlepaneel, zodat de medewerker wordt gewaarschuwd dat de optiek dient te worden gereinigd. De Nimbus is bijzonder gebruiksvriendelijk, en kan zelfs in ontoegankelijke plaatsen worden gebruikt. Er is een montageplaat beschikbaar voor montage van de detector op bijvoorbeeld leidingen, die is uitgerust met een externe aansluiting voor het toedienen van gas, waarmee de ijking kan worden geverifieerd zonder dat toegang tot het kanaal noodzakelijk is.

Owen Poole van Griffon Hoverwork over de eenheden van Crowcon: “We bevelen Crowcon van harte aan aan andere producenten van zeevoertuigen. Het serviceniveau was bijzonder goed, vanaf het ontwerp tot de ingebruikname.”

Comments Off on Zweedse kustwacht kiest gasdetector van Crowcon voor hovercraft

Gasdetectors van Crowcon beschermen werknemers van de productiefabriek van Dow Corning

65 Triple Plus+ IR detectors worden gebruikt voor detectie van n-pentaan en waterstof

Crowcon heeft 65 draagbare gasdetectors geleverd om het personeel van de productiefabriek van Dow Corning in zuid-Wales in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. De Triple Plus+ IR detectors worden gebruikt door onderhoudsaannemers tijdens  cruciale fabrieksstilstanden.

Gezien er silicone in het productieproces aanwezig is, die storing kan veroorzaken in conventionele sensoren, bestond er vraag naar detectors met infrarood (IR) capaciteit, omdat IR sensoren geen storing ondervinden van siliconen.  Daarnaast bood Crowcon linearisering van de IR sensor voor n-pentaan en werd er een waterstofsensor op maat geleverd.

Een Triple Plus+ IR draagbare gasdetector van crowcon gesuperponeerd op een afbeelding van de productiefabriek van Dow Corning in Barry, Zuid-Wales

Een Triple Plus+ IR draagbare gasdetector van crowcon gesuperponeerd op een afbeelding van de productiefabriek van Dow Corning in Barry, Zuid-Wales

(Bijschrift: Een Triple Plus+ IR draagbare gasdetector van crowcon gesuperponeerd op een afbeelding van de productiefabriek van Dow Corning in Barry, Zuid-Wales).
Foto welwillend ter beschikking gesteld door Dow Corning – Ref: AV13486

Volgens Kevin Reid van de Analyser Groep van Dow Corning was robuustheid een belangrijke factor in de keuze van de leverancier van de gasdetectors. “We leveren de instrumenten aan externe aannemers, dus de detectoren gaan in korte tijd door veel handen”, aldus Reid. “Omdat de gebruikers geen gevoel van eigendom ervaren, worden de detectors vaak nogal ruw behandeld. De Triple Plus+ eenheden zijn duurzaam, vergen weinig onderhoud en zijn bovendien uitgerust met een bijzonder betrouwbare IR sensor. Tijdens de eerste fabrieksstilstand hebben ze buitengewoon goed gefunctioneerd, zonder dat er ook maar bij één enkele detector fouten of storingen optraden.”

De Triple Plus+ IR versie wijkt af van traditionele detectors omdat de aanwezigheid van zuurstof niet is vereist. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor gebruik bij het productieproces van silicone of bij aftapbewaking van opslagtanks van koolwaterstof zoals in aardolieverwerkingsfaciliteiten of voor olie- en gasdragers.

Vanwege de duurzaamheid is de Triple Plus+ de geprefereerde detector van de chemische-, en olie- en gasindustrie; wereldwijd zijn er 100.000 eenheden in gebruik en daarmee is de Triple Plus+ zonder twijfel de populairste full function multigasdetector. Hij kan maximaal vier giftige en brandbare gassen tegelijk detecteren van een lijst van meer dan 15 gassen, is vrijwel onbreekbaar en gebruikt 7-series sensoren waarvan is bewezen dat ze de betrouwbaarste sensoren zijn die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Hij is behuisd in een onsplinterbare polyamide/ABS behuizing, en daarmee is de detector schokbestendig en waterbestendig tot IP65. De detector blijft bovendien drijven als deze in het water terecht komt.

Het grote display met achtergrondverlichting geeft alle gaswaarden tegelijkertijd aan en de gebruiker wordt gewaarschuwd met een luid geluidsalarm en zeer fel visueel alarm wanneer de gasniveaus gevaarlijke waarden bereiken. 100 uur datalogging is standaard mogelijk en dankzij een PC-interface via een RS232 seriële poort kunnen alle gegevens worden gedownload voor permanente opslag.

Er zijn zo’n 600 mensen werkzaam in de bijna 65 hectare grote vestiging van Dow Corning in zuid-Wales waar producten en halffabrikaten op siliconenbasis worden vervaardigd voor gebruik over de hele wereld.  Het proces begint met elementaire silicone die een chemische verbinding aangaat en wordt veranderd in vloeistoffen, gommen, rubbers en specialistische polymeren op siliconenbasis.

Comments Off on Gasdetectors van Crowcon beschermen werknemers van de productiefabriek van Dow Corning

Crowcon Xgard IR-gasdetector nu goedgekeurd volgens de laatste richtlijn voor maritieme apparatuur

De Xgard IR (infrarood) gasdetector voldoet nu aan de laatste aanpassing van de richtlijn voor maritieme apparatuur (MED, 96/98/EC Marine Equipment Directive). Dit houdt in men gebruik kan maken van de goedkope detector voor het detecteren van brandbare gassen en gevaarlijke dampen op tankers, boorschepen, FPSO’s, duikschepen, kustwachtschepen, veerboten en andere marineschepen.

De Xgard IR (infrarood) gasdetector voldoet nu aan de laatste aanpassing van de richtlijn voor maritieme apparatuur (MED, 96/98/EC Marine Equipment Directive).

De Xgard IR (infrarood) gasdetector voldoet nu aan de laatste aanpassing van de richtlijn voor maritieme apparatuur (MED, 96/98/EC Marine Equipment Directive).

De Xgard IR kan onder meer worden gebruikt voor pompkamers en voor het opsporen van lekken in opslagtanks, pijpen en kleppen. Hij biedt snelle en vroege waarschuwing bij gasophoping voordat brandbare concentraties ontstaan. Detectie is in het bereik van 0-100% LEL.

In tegenstelling tot conventionele sensoren (zoals katalytische pellistoren), is de Xgard IR-sensor immuun tegen vergiftiging of belemmering door andere stoffen. Infrarode sensoren hebben het bijkomende voordeel dat ze, in tegenstelling tot pellistoren, automatisch worden uitgeschakeld bij storing, brandbare gassen detecteren in inerte achtergronden en niet worden beschadigd door hoge gasconcentraties.

De Xgard is beschikbaar met een 316 roestvrijstalen behuizing voor maximale roestbestendigheid in de meest extreme maritieme omgevingen. De sensor heeft een levensduur van ruim 5 jaar en is een eenvoudige plug-in module die snel en gemakkelijk kan worden vervangen. De Xgard IR is goedgekeurd voor ATEX, IECEx en UL voor gebruik in gezoneerde omgevingen en is tevens geclassificeerd als zijnde Exd vlambestendig.

De standaard behuizing is ontworpen voor zowel wand- als plafondmontage en vier wartels waarborgen de compatibiliteit op elke locatie. De detector heeft een scala aan accessoires voor lastige of natte omstandigheden en voor monstername op afstand.

Comments Off on Crowcon Xgard IR-gasdetector nu goedgekeurd volgens de laatste richtlijn voor maritieme apparatuur

Toegang tot besloten ruimtes – is uw gasdetector hiervoor geschikt?

Werken in een besloten ruimte is lastig, zelfs onder ideale omstandigheden. Personeel moet vaak een volledige PBU (Persoonlijke Beschermings Uitrusting) dragen, verricht de werkzaamheden vaak in een harnas en draagt soms ook gereedschap en apparatuur die nodig is voor de betreffende klus (bijv. lassen). Het laatste wat een medewerker in een dergelijke situatie kan gebruiken, is de zorg of zijn of haar gasdetector wel tegen de omstandigheden is opgewassen. De gasdetector moet specifiek zijn ontworpen voor toegang tot besloten ruimtes (CSE, Confined Space Entry), hij moet niet in de weg zitten en zijn uitgerust met een duidelijk display dat gemakkelijk en snel is af te lezen.

De medewerker draagt de nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes en andere apparatuur en gaat een besloten ruimte binnen

De medewerker draagt de nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes en andere apparatuur en gaat een besloten ruimte binnen

(Fotobijschrift: de medewerker draagt de nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes en andere apparatuur en gaat een besloten ruimte binnen

Onder besloten ruimtes worden ruimtes verstaan die onder normale omstandigheden van de omgeving zijn afgesloten, maar die toch moeten worden betreden voor inspecties, reparaties, schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Deze definitie dekt zo ongeveer elke industriële activiteit, maar is vooral van toepassing op nutsbedrijven (water en rioleringswater, elektriciteit, telecommunicatie en gas), de bouwnijverheid, het winnen en verwerken van koolwaterstoffen, petrochemicaliën, toepassingen in de marine-industrie, de landbouw, de voedselverwerking, het maken van wijn, het brouwen van bier, en de hulpdiensten.

Het is altijd het beste om toegang tot besloten ruimtes te vermijden, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. In de bovengenoemde industrieën doen er zich soms situaties voor waardoor werknemers of medewerkers van de hulpdiensten mogelijk gevaarlijke ruimtes moeten betreden voor het uitvoeren van inspecties, routine-onderhoud, noodreparaties of reddingsacties.

Er is een breed scala aan apparatuur nodig voor besloten ruimtes en de toeleveringsindustrie is goed ontwikkeld; er is een overvloed aan PBU’s en veiligheidsapparatuur op de markt. Het enige aspect van besloten ruimtes waar verbeteringen dienden te worden aangebracht, en waar tot nog toe altijd compromissen dienden te worden gesloten, was dat van gasdetectie.

Gebruikers van gasdetectors moesten tot heden kiezen tussen grote pompeenheden, kleine diffusiemodellen, of modellen met ‘externe’ pompen, die gemakkelijk verloren gaan of beschadigen. De displays van handformaat detectors die een breder bereik van gassen meten zijn meestal aangebracht aan de voorkant van de detector, zijn vaak geoptimaliseerd voor leklocatie of ‘heetwerkvergunningen’ en zijn vaak niet geschikt voor gebruik in besloten ruimtes.

Waar moet de ‘ideale’ gasdetector voor besloten ruimtes aan voldoen? Uitgebreid marktonderzoek van Crowcon onder gebruikers en fleetmanagers over de hele wereld wijst uit dat de volgende vijf kenmerken essentieel zijn.

•    Gebruiksvriendelijkheid
•    Helder en gemakkelijk af te lezen display.
•    Lange levensduur van de batterij (voor tenminste één hele ploegendienst, maar nog liever twee)
•    Stevige constructie
•     Betrouwbare detectie (ze vormen dan niet het belangrijkste aspect van de uit te voeren werkzaamheden, maar kunnen er wel voor zorgen dat de werkzaamheden abrupt worden stilgelegd).

Deze functies lijken logisch, maar tot nog toe waren er geen gasdetectors die aan al deze eisen voldeden, en die daarnaast ook nog eens waren uitgerust met andere belangrijke functies.

Met deze wetenschap van deze essentiële kenmerken is Crowcon de ontwerpfase ingegaan. Het resultaat is de Gas-Pro, een detector voor meerdere gassen die bij uitstek geschikt is voor werk in besloten ruimtes en die voldoet aan alle richtlijnen voor gevaarlijke gebieden en aan de arbonormen.

Specifieke functies voor besloten ruimtes van de nieuwe Gas-Pro zijn onder andere:

•    Het is compact en qua formaat vergelijkbaar met de toonaangevende diffusiedetectoren waarbij de display is aangebracht op de voorkant. Het is ontworpen om niet in de weg te zitten van andere PBU en accessoires en om de primaire activiteit van de werknemer niet te verhinderen.
•    Het is voorzien van een goed verlicht, helder display dat is aangebracht aan de bovenkant en dat in één oogopslag kan worden afgelezen, zonder dat de detector ook maar hoeft te worden aangeraakt. Een dubbele achtergrondverlichting voegt een extra waarschuwingsniveau toe wanneer de Gas-Pro alarmstatus wordt bereikt.
•    Dankzij de interne pomp kan de detector snel en gemakkelijk worden getest voordat de besloten ruimte wordt betreden. Het zorgt er tevens voor dat de detector klein van formaat is en voorkomt problemen die gepaard gaan met slechte afdichting of de noodzaak voor extra apparatuur of laders, zoals bij het gebruik van externe pompen.
•    +ve Safety™ (Positive Safety) – De status van detectors wordt steeds belangrijker voor transportmanagers. Arbo-directies van over de hele wereld (OSHA, HSE, Safework Australia, om er maar eens enkele te noemen) komen met steeds strengere normen en de bestaande richtlijnen worden verscherpt ten behoeve van de veiligheid van de werknemer. +ve Safety™ biedt als enige een driekleurige statusindicatie, die een snelle en effectieve bewaking van gastesten (schok), ijking, overrange en recente alarmmeldingen biedt.  +ve Safety™ is niet alleen flexibel genoeg om te voldoen aan de richtlijnen van individuele bedrijven, maar het controlelampje is bovendien zichtbaar voor iedereen, waardoor fleetmanagers een snelle, eenvoudige en duidelijke indicatie hebben van de status van de monitor, in tegenstelling tot standaard schoktestindicaties of knipperlichten.
•    Meervoudige gassensoren voor tot vijf mogelijk gevaarlijke gassen met een extreem breed bereik, waaronder waterstofsulfide, koolstofmonoxide, koolstofdioxide, zuurstof en brandbare gassen, evenals industriespecifieke gassen zoals ozon, ammoniak, chloor, chloordioxide en zwaveldioxide.
•    Daarnaast is Gas-Pro bijzonder robuust en heeft standaard een IP65 & IP67 afdichtingsgraad met een zeer luid >95 dB alarm en vibrerende en dubbele kleurwaarschuwingen.

Crowcon’s nieuwe Gas-Pro detector voor besloten ruimtes vormt dus een nieuwe productcategorie die is ontworpen voor slechts één doel: het waarborgen van de gasveiligheid in besloten ruimtes. Het personeel dat een besloten ruimte betreedt hoeft zich geen zorgen te maken over de risico’s die gepaard gaan met compromissen en kan zich beter richten op de kerntaken, in de wetenschap dat de gasdetector zich richt op zijn kerntaak.

Comments Off on Toegang tot besloten ruimtes – is uw gasdetector hiervoor geschikt?

css.php